Voedselkeuzes zijn altijd belangrijk voor de algehele gezondheid, maar als u artritis heeft, kan het voedsel dat u eet een verrassende invloed hebben op de gezondheid van uw gewrichten. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een trigger zijn voor pijn, stijfheid en oedeem die verband houden met artritis, terwijl andere voedingsmiddelen de symptomen juist kunnen helpen verminderen.

Als u artritis heeft, zijn er verschillende veelvoorkomende triggermaaltijden die u moet vermijden. Probeer deze eenvoudige voedselvervangers voor gelukkigere, gezondere gewrichten.

1. Korsten

Producten gemaakt van tarwe, zoals brood, pasta, crackers en bagels, kunnen problematisch zijn voor uw gewrichten, vooral als u reumatoïde artritis heeft. de rechtvaardiging? Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe en dat de potentie heeft artritische gewrichten te verergeren en te irriteren. Gerst en rogge bevatten naast tarwe ook gluten, dus deze kun je beter vermijden.

Probeer in plaats daarvan polenta, quinoa of snelle bruine rijst. Ze zijn in slechts een paar minuten klaar te maken, bevatten veel vezels en zijn glutenvrij.

2. Margarine met boter

Deze smeersels lijken misschien onschadelijk, maar ze bevatten geavanceerde glycatieafwerkingsproducten of AGE’s. Dit zijn chemicaliën die vrijkomen tijdens de verwerking van voedsel en die irritatie en stijfheid kunnen veroorzaken.

AGE’s worden ook geproduceerd door het oververhitten van voedsel. Daarom bevatten veel geroosterde, gegrilde en gefrituurde voedingsmiddelen deze.

Probeer in plaats daarvan hummus te maken. Het bevat minder lipiden en energie en bevat een klein deel van de AGE’s die in boter of margarine voorkomen.

3. Hamburgers

Prikkelende hamburgers gepresenteerd op houten latten

Natuurlijk bevatten hamburgers ook veel AGE’s, maar dat verklaart slechts de helft van het probleem als het om artritispijn gaat. Volgens een recente studie kunnen voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte, zoals hamburgers, de groei van slechte darmbacteriën bevorderen.

Dit baant zich een weg naar de botten door het lichaam en vreet aan het kraakbeen dat de gewrichten smeert en beschermt.

Overweeg om in plaats daarvan een zalmburger te proberen. Zalm heeft hetzelfde sappige gevoel als rundvlees, maar zit boordevol nuttige omega-3-vetten waarvan is aangetoond dat ze de stijfheid en pijn die gepaard gaan met artritis verminderen.

4. Tomatillos

Sommige mensen met artritis staan ​​garant voor het feit dat nachtschadegroenten, die hetzelfde zijn als tomaten, aardappelen, aubergines en paprika’s, opflakkeringen in hun toestand veroorzaken.

Tomaten kunnen een uitzondering zijn op de algemene regel dat er geen bewijs is dat nachtschade en artritispijn met elkaar in verband staan. Ze doen dit omdat ze het urinezuurgehalte verhogen.

Jicht is een vorm van artritis die de gewrichten van de tenen, vingers, polsen, knieën en ellebogen aantast. Het kan worden veroorzaakt door een verhoogd urinezuurgehalte.

Experimenteer in plaats daarvan met andere groenten die geen verband houden met nachtschade. Groenten zijn zo’n krachtig preventief middel tegen artritis dat het eten van een dieet met veel producten het risico op het ontwikkelen van artritische knieën met veertig procent kan verminderen.

Voeg geroosterde groenten toe aan salades, sandwiches en graangerechten. Groenen zijn gelijk aan wortels, pompoen en spruitjes.

5. Gezoete dranken

Drinkgewoonten kunnen net zo belangrijk zijn als voeding als het gaat om gewrichtspijn. Als de suiker in je glas fructose is (te vinden in frisdrank, vruchtendranken en appelsap), dan is die bewering absoluut juist.

Volgens een recent onderzoek hadden mensen die minstens vijf keer per week fructosehoudende dranken dronken een drie keer grotere kans om artritis te ontwikkelen dan mensen die suikervrije dranken dronken.

Probeer in plaats daarvan ijsthee of bruisend water dat is gezoet met een beetje sinaasappelsap. Alle smaak, maar slechts een kleine hoeveelheid fructose, kan worden verkregen.

Naast het vermijden van maaltijden die artritis veroorzaken, moet u letten op energie en portiegroottes. Door ze onder controle te houden, kunt u ook een gezond lichaamsgewicht behouden, wat zich vertaalt in verminderde gewrichtsspanning en ongemak voor u.