Hoewel gebakken aardappelen uit de oven zeker lekker zijn, zijn gebakken aardappelen bereid in de airfryer nog veel lekkerder. De gerichte warmte en ventilator van de heteluchtfriteuse zorgen voor een perfect knapperige buitenkant van aardappelen, terwijl ze ook een lichte, luchtige binnenkant bereiden die op elke gewenste manier kan worden belegd.

Het diner is sneller klaar met de airfryer, omdat het minder tijd kost om de buitenkant krokant en luchtig van binnen te krijgen. Het is een geweldige oplossing voor warmere dagen waarop het aanzetten van de oven niet het beste idee is, en het maakt ook ruimte in de oven vrij voor andere items.

Welke maakt de beste gebakken aardappelen: luchtfriteuse of oven?

Ik kookte een gepofte aardappel in de oven en in een airfryer om de verschillen in detail te vergelijken, en ik ontdekte dat het gebruik van de airfryer een paar voordelen had.

 • Er was minder tijd nodig om de aardappel in de airfryer te bakken dan om hem in de oven te bakken. Het bakken van een aardappel in de oven duurt ongeveer een uur, maar het duurde 40 tot 45 minuten voordat een aardappel van 350 gram knapperig en zacht werd.
 • schil die veel knapperiger is: De gebakken aardappelschil die aan de lucht gebakken werd, werd veel knapperiger. In vergelijking met de ovengebakken aardappel merkte ik ook dat de schil langer knapperig bleef.
 • Intern luchtiger: De gepofte aardappel gekookt in de airfryer had van binnen een luchtiger en lichtere textuur.

Receptideeën voor gebakken aardappelen in de lucht

Net als bij bakken zijn roodbruine aardappelen de beste keuze bij het frituren. Hun luchtige en donzige binnentextuur is het resultaat van hun hoge zetmeel- en lage vochtgehalte, waardoor ze perfect zijn om op droge hitte te koken.

Om ervoor te zorgen dat de hitte zich gelijkmatig verspreidt en de schil aan alle kanten van de aardappelen knapperig wordt, laat u ruimte in de mand tussen elke aardappel.

Warmte- en kookduur

In dit recept kook ik aardappelen op 390°F in plaats van de meer populaire 400°F. Ondanks dat de temperatuur hoger is, weersta de impuls om te gaan. Er ontwikkelde zich een dikke, stevige laag onder de schil van de aardappelen waarvan ik ontdekte dat ze op een hogere temperatuur waren gekookt. Het is veel lekkerder om een ​​dunne, knapperige buitenlaag te hebben op aardappelen die op 390°F zijn gekookt.

Hoe lang het duurt voordat een aardappel kookt, hangt af van de grootte. Het duurt 25 tot 30 minuten om kleine aardappelen (4 tot 6 ounces) te koken. Acht tot tien ons middelgrote tot middelgrote aardappelen duurt veertig tot vijfenveertig minuten. Het duurt ongeveer een uur om grote aardappelen, ongeveer 12 ons, te koken.

Hoe gebakken aardappelen op te warmen in een Airfryer

 • Verwarm indien nodig de airfryer voor op 375°F met behulp van de airfryerstand.
 • Als u meerdere aardappelen opwarmt, plaatst u de overgebleven aardappel in de mand van de luchtfriteuse, waarbij u ongeveer 2,5 cm ruimte laat tussen elke aardappel en de wanden van de mand.
 • Plaats het mandje terug in de friteuse en verwarm het gedurende 7 tot 10 minuten, of totdat de aardappel grondig is verwarmd en de buitenkant weer knapperig is.

Ingrediënten

 • 4  middelgrote tot middelgrote  roodbruine aardappelen elk ongeveer 10  ons  )
 • 1  eetlepel  olijfolie , verdeeld 
 • 1/2  theelepel  koosjer zout , verdeeld, plus meer voor serveren
 • Versgemalen  zwarte peper , ongezouten boter, geraspte scherpe cheddar, zure room en/of lente-uitjes, voor serveren (naar wens)

Benadering

Maak de aardappelen klaar voor de airfryer:

 • Als uw airfryer moet worden voorverwarmd, stelt u de temperatuur in op 390 ° F. Als de ‘airfry’-instelling een van de instellingen van uw airfryer is, gebruik deze dan.
 • De aardappelen moeten worden schoongemaakt, geschrobd en handdoekdroog.
 • Prik met een vork ongeveer 16 keer in elke aardappel. Breng 1/8 theelepel koosjer zout en 3/4 theelepel olijfolie aan op elke aardappel.

De aardappelen zijn luchtgebakken:

Nadat u de aardappelen in de mand van de airfryer hebt geplaatst, moet u ze ongeveer 2,5 cm uit elkaar plaatsen.

Garneer om te serveren met lente-uitjes, zure room, geraspte scherpe cheddar en/of versgemalen zwarte peper (indien gewenst).

Cadeau:

Gebruik een tang om de aardappelen uit de airfryer te halen. Bij elke aardappel moet de stomende binnenkant zichtbaar zijn door een lange plak door de bovenkant te snijden, zonder deze helemaal door te snijden met een scherp mes.

Zorg ervoor dat de binnenkant van de aardappel luchtig is met een vork. Werk af met lente-uitjes, geraspte scherpe cheddar, zure room, ongezouten boter, versgemalen zwarte peper en/of meer zout, indien gewenst. Om ervoor te zorgen dat het vel knapperig blijft en de binnenkant warm blijft, serveer je het meteen.

Na drie dagen in de koelkast te hebben bewaard, moeten de aardappelen in een luchtdichte verpakking worden bewaard.