Waar ik ben opgegroeid, was schaaktaart zo’n basisdessert dat ik vergat dat het elders niet werd genuttigd. Dat wil zeggen, totdat ik met iemand spreek die niet uit het Midwesten komt, of op zijn minst uit het Zuiden, en ze me een verwarde blik toewerpen. Ze vragen: “Schaktaart.” “Wat is dat?”

Hoewel je soms enige variatie aan schaaktaart ziet in bakkerijen en op dessertmenu’s, strekt de aantrekkingskracht van de traditionele zuidelijke taart zich niet ver buiten de regio uit. Chocoladeschaaktaart is van mijn zus en mijn favoriet. Het rijke, suikerachtige dessert krijgt een vleugje chocoladesmaak door een kleine hoeveelheid cacaopoeder, wat goed samengaat met de boterachtige korst.

Hoe maak je schaaktaart?

Eieren, suiker en boter zijn de enige drie basiscomponenten die nodig zijn om schaaktaart te maken, een klassieke zuidelijke taart. Af en toe worden extra ingrediënten toegevoegd om de smaak te verbeteren en er een dunne korst bovenop te creëren, zoals melk, vanille, maïsmeel en een kleine hoeveelheid bloem. Het is een gebakken custardtaart die zacht bakt in de taartbodem zelf.

Een recept voor thuis

Ik heb in de loop der jaren heel veel schaaktaarten gemaakt, maar dit was de eerste keer dat ik een recept voor schaaktaart maakte. Enkele van de smaken die ik heb gebruikt zijn citroen, karnemelk en bruine suiker. Het was ideaal om het familiekookboek als uitgangspunt te nemen.

Hoewel het minstens 50 jaar oud is, zo niet ouder, werkt het originele recept voor chocoladeschaaktaart van mijn familie nog steeds feilloos, ondanks dat het eenvoudig is en geen extra functies bevat. Hoewel het prima werkt en smaakt, kon ik het niet laten om een ​​paar kleine aanpassingen te maken, waaronder het voorbakken van de korst en het toevoegen van meer zout en espressopoeder. Mijn familie zou het daar waarschijnlijk mee eens zijn.

Ingrediënten

  • 1  taartbodem , gekocht of zelfgemaakt
  • 1 1/2  kopjes  kristalsuiker
  • 1/4  kop  ongezoet cacaopoeder
  • 1/2  theelepel  instant  espressopoeder  , optioneel
  • 1/2  theelepel  zout
  • 4  eetlepels  (1/2 stokje)  ongezouten boter , gesmolten
  • 2/3  kopje  verdampte melk
  • 2  grote eieren
  • 1 1/2  theelepel  vanille-extract
  • Licht gezoete slagroom, voor serveren, optioneel

Methode

Zet de oven op voorverwarmen en bereid de korst voor.

Als je je korst blind wilt bakken, plaats dan een ovenrek in het onderste derde deel van de oven en verwarm voor op 400 ° F; Als dit niet het geval is, stelt u de temperatuur in op 350 ° F.

Bekleed een 9-inch taartvorm met de uitgerolde taartbodem, kerf de rand met je vingers of knijp hem met een vork. Om te voorkomen dat de vulling doorsijpelt, moet je ervoor zorgen dat het deeg smetteloos is en vrij is van scheuren of gaten.

Bak de korst indien gewenst blind.

Bak hem eerst blind voor een knapperige korst die nooit drassig zal zijn op de bodem. Smeer een 12-inch lange strook aluminiumfolie in met kookspray voordat u deze met de oliezijde naar beneden in de korst nestelt. Vorm het voorzichtig zodat het in de vorm van de pan past en sluit de randen af. Vul met gedroogde bonen of taartgewichten.

Bak ongeveer tien minuten op 400 ° F, of totdat de randen droog lijken. Nadat u de taart uit de oven heeft gehaald, verwijdert u voorzichtig de aluminiumfolie en de taartgewichten. Ga terug naar de oven en bak ongeveer vijf minuten, of totdat het midden van de korst droog lijkt.

Om te voorkomen dat de korst wordt doorboord, gebruikt u de achterkant van een vork om eventuele belletjes die tijdens de tweede bakbeurt verschijnen voorzichtig naar beneden te drukken.

Haal het uit de oven en laat het 15 tot 30 minuten afkoelen, of tot het nauwelijks warm is.

Om de vulling te maken,

Meng de suiker, het cacaopoeder, het zout en het espressopoeder (indien gebruikt) in een grote kom. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is en dat er geen klontjes ontstaan. Voeg de vanille, eieren, verdampte melk en gesmolten boter toe. Meng goed met een garde.

Bak de taart na het vullen:

Nadat u de taart voorzichtig in het onderste rek van de oven heeft geplaatst, giet u de vulling in de voorbereide korst.

Bak gedurende 40 tot 45 minuten op 350 ° F, of totdat het midden nauwelijks is uitgehard (het is prima als het een beetje beweegt als je tegen de pan duwt). Of de korst nu eerst blind gebakken wordt, de baktijd blijft hetzelfde.

Laat afkoelen en ga verder met serveren.

Laat de taart voor het serveren volledig afkoelen op een koelrek tot hij op kamertemperatuur is.

Dek de taart losjes af en bewaar hem gekoeld als hij niet meteen wordt geserveerd. Bewaar eventuele restjes maximaal vier dagen afgedekt in de koelkast. Koud of op kamertemperatuur, het smaakt heerlijk. De afgekoelde taart kan, als hij stevig is ingepakt, maximaal een maand worden ingevroren.