Thaise thee, of cha yen in het Thais, is een drank die vaak wordt gebrouwen met sterke zwarte thee, suiker en melk. Maar toen Thaise koks naar het Westen emigreerden, begonnen ze het recept aan te passen aan een breder scala aan smaken. Om het te laten lijken op de bekende koffiedranken die hier worden aangeboden, hebben deze vernieuwers veel meer suiker en oranje kleurstof toegevoegd. Wat je tegenwoordig meestal ziet is deze vorm van Thaise thee.

Thaise thee in Thailand

Thaise thee wordt in Thailand doorgaans niet thuis bereid. Mensen in Thailand waarderen het om ‘s ochtends vroeg bij hun favoriete verkoper of café langs te gaan voor warme of koude Thaise thee voordat ze aan hun dag beginnen, net zoals de rituele reis naar je favoriete koffieshop voor het werk.

Vroeger verkochten straathandelaren sterke zwarte thee, op smaak gebracht met verschillende kruiden. Als reactie op de grote vraag schakelden de handelaren over op een kant-en-klare mix van theebladeren en kruiden. Thaise thee wordt bereid door straatverkopers door het theemengsel in een pot te gieten met daarin panty’s, die als filter dienen. Er worden een paar minuten besteed aan het zetten van de thee.

Aanbevelingen voor Thaise theemix

In plaats van verschillende soorten theebladeren te combineren in dit recept, heb ik ervoor gekozen om slechts één krachtige theesoort te gebruiken voor mijn Thaise theerecept. Alle Thaise theemixen, waaronder Taste Nirvana, Number One, One Hand Brand en Pantai, zijn echter acceptabel. De kruiden en theebladeren maken deel uit van de blend voor deze producten. Gecondenseerde melk en melk moeten nog worden toegevoegd, evenals het brouwproces. Amazon en verschillende Aziatische speciaalzaken verkopen deze merken theemelanges.

Thee uit Ceylon

Ik raad Ceylon-thee aan, verkrijgbaar op Amazon of bij veel Aziatische speciaalzaken, als je ervoor kiest Thaise thee te zetten met je eigen kruiden. Wanneer het wordt gebrouwen, heeft Ceylon-thee een natuurlijk mooie gouden tint die ik leuk vind. Je kunt Ceylon-thee vervangen door Darjeeling of Engelse ontbijtthee als je die niet hebt.

Ingrediënten

Om de thee te zetten:

 • 4  eetlepels  ceylon  losse bladthee  (zie receptnotitie)
 • 1  (3-inch)  kaneelstokje
 • 1/8  theelepel gemalen kardemom
 • 1  hele  steranijspeul
 • 1  theelepel  vanillepasta , of 1 vanilleboon, in de lengte gehalveerd en geschraapt 
 • 1/2  theelepel  gemalen kurkuma
 • 1  eetlepel  suiker

Voor serveren:

 • 1/2  kop gecondenseerde melk met toegevoegde zoetheid
 • 3  eetlepels  volle melk

Methode

 1. Maak de thee:

  Voeg de theebladeren, suiker, kardemom, kaneelstokje, vanilleboon, geschraapte zaden, kurkuma en vier kopjes water toe aan een middelgrote pan.

  Zet de pan op het fornuis, meng alles door elkaar, zet het vuur middelhoog en dek af. Om te bepalen wanneer de thee kookt, gebruikt u een glazen deksel of kijkt u er voorzichtig onder. Zet het vuur uit zodra je merkt dat er snelle belletjes ontstaan ​​aan de randen van de thee. Zet het deksel erop en laat de thee drie minuten trekken. Om een ​​krachtigere thee te verkrijgen, laat u deze vijf minuten trekken.

 2. Koel de thee na het zeven.

  Schakel de warmtebron van de pan uit. Zeef de thee in een stenen pot van een kwart gallon of een hittebestendige kan met behulp van een fijnmazige zeef voorzien van kaasdoek of een koffiefilter. Controleer of de gezeefde thee vrij is van kleine stukjes kruiden. Zet de thee in de koelkast nadat je hem op het aanrecht hebt laten afkoelen.

 3. Maak het melkmengsel:

  Roer in een kleine schaal de gecondenseerde melk en de melk door elkaar tot het gemengd is.

 4. Bestrijk met ijs, roer het melkmengsel erdoor en serveer:

  Giet er een grote beker ijs in zodra de thee is afgekoeld. Giet de gekoelde thee over het ijs. Voeg daarna naar smaak meer melkmengsel toe aan de thee.

 5. Detailhandel:

  Zorg ervoor dat het melkmengsel wordt weggelaten totdat u klaar bent om uw gezette Thaise thee te serveren. Bewaar Thaise thee (zonder melk) maximaal zeven dagen in een kan of grote container met een goed sluitend deksel. Doe het melkmengsel in een apart bakje en zet het in de koelkast. Om van je Thaise thee te genieten, meng je gecondenseerde melk, drijvende melk, ijs en Thaise thee.