Toen ik elf jaar oud was, verhuisde mijn familie voor een maand naar het bescheiden, nog in aanbouw zijnde Toscaanse huis van een vriend. We reden door velden met omgedraaide zonnebloemen, bezochten naburige dorpen en steden en aten alle soorten pasta die we maar konden vinden. Mijn favoriete culinaire herinnering aan die reis is echter de eerste keer dat ik Italiaanse warme chocolademelk of cioccolata calda dronk.

In het slaperige dorpje Trequanda, op de heuveltop, plaatste mijn moeder het voor me, en ik had geen idee wat ik ervan moest denken. De chocolade leek meer op een pudding dan op een drankje, omdat hij dik, glanzend en donkerbruin was.

De “Con Latte”-truc die mijn moeder probeert

Hoewel sommige Italiaanse warme chocolademelk dunner is dan het type dat ik had toen ik jonger was, is het eenvoudig om het mengsel te oververhitten terwijl je het thuis maakt, en dan krijg je hete pudding. Als je dat doet, doe dan gewoon zoals mijn moeder doet en klop er een extra eetlepel verwarmde melk door; het resultaat zal nog steeds even uitstekend zijn.

Ingrediënten

  • 1/4  kop  ongezoet cacaopoeder
  • 2  eetlepels  maizena
  • 2  kopjes  volle melk , plus meer indien nodig
  • 1/4  kop  kristalsuiker
  • 3  ons  70% pure chocolade , gehakt

Methode

Roer het maizena en chocoladepoeder erdoor.

Klop in een middelgrote schaal het maizena en het cacaopoeder grondig door elkaar.

Verwarm de suiker en de melk samen.

Zodra de suiker is gesmolten en de melk net begint te stomen (ongeveer 160 ° F), voeg je de melk en de suiker toe aan een middelgrote pan. Kook op middelhoog vuur, onder regelmatig roeren, gedurende drie tot vier minuten.

Doe de melk erin:

Als je een homogene pasta hebt, haal je de pan van het vuur en klop je een kleine hoeveelheid van de verwarmde melk erdoor. Voeg onder voortdurend kloppen om de homogeniteit te garanderen geleidelijk de resterende melk toe, beetje bij beetje.

Zodra de chocolade is gehakt en aan de kom is toegevoegd, zorg ervoor dat deze goed ondergedompeld is en laat hem smelten.

Zet de hitte terug:

Voeg het mengsel onder voortdurend roeren terug in de pan op middelhoog vuur en kook ongeveer 3 minuten, of totdat het mengsel nauwelijks begint te borrelen. Hierdoor wordt het maïszetmeel geactiveerd. Het mengsel zal aanzienlijk dikker lijken te zijn als je het verwarmt, dus blijf regelmatig kloppen, vooral in de buurt van de borrelende randen. Op dat moment zullen de belletjes veel groter en dikker lijken.

Zodra het vuur uit is, klop je het mengsel nog een minuut, zodat de resterende warmte kan helpen bij het indikken.

Cadeau:

Verdeel de warme chocolademelk in vier kleine mokken. Als de chocolade te dik is geworden, kunt u de warme chocolademelk verdunnen tot de door u gekozen consistentie door een extra halve kop melk op te warmen in de magnetron of met het stoompijpje van een espressomachine. Serveer de chocolade anders zoals hij is.

Als je iets overhoudt, bewaar het dan in de koelkast met een stuk plasticfolie erop om te voorkomen dat er een film ontstaat. Als je het wilt opwarmen, klop dan voldoende melk erdoor om het mengsel weer volledig vloeibaar te maken, en zet het vervolgens 20 tot 30 seconden in de magnetron, waarbij je erop let dat het niet overkookt.